«وقتی به فوتبال فکر میکنیم، به چه فکر میکنیم؟» نوشته سایمون کریچلی (Simon Critchley) فیلسوف معاصر بریتانیایی است. آثار او بیشتر با رویکرد فلسفه قارهای، به ویژه در فلسفه اخلاق، فلسفه دین، زیبایی شناسی، و همچنین تحلیلهایی درباره ادبیات، سیاست و فرهنگ است.
کریچلی در این کتاب به بررسی ابعاد فلسفی، اجتماعی، سیاسی و هنری فوتبال میپردازد؛ اینکه چگونه فوتبال در شکل گیری هویتهای فردی و جمعی نقش دارد و با مقولات سیاسی گره خورده است. او با استفاده از مفاهیم فلسفی، به تحلیل جنبههای مختلف فوتبال میپردازد و آن را هنری زنده معرفی میکند.
«روزی روزگاری فوتبال» یکی از آثار خواندنی حمیدرضا صدر است که به تحلیل عمیق تأثیر فوتبال بر جامعه میپردازد. این کتاب با بررسی نقش فوتبال در فرهنگها و جغرافیای مختلف، از ایتالیا تا برزیل و ایران، نشان میدهد چگونه این ورزش از یک سرگرمی ساده فراتر رفته و به پدیدهای جامعه شناختی تبدیل شده است. صدر با تجربهای طولانی در این حوزه و سه سال تحقیق، پیوند ناگسستنی فوتبال با زندگی و اجتماع را به تصویر میکشد و شور و هیجانی را که فوتبال در میان ملتها ایجاد کرده است، منعکس میکند. این اثر به خوبی تعامل میان فوتبال و جامعه شناسی را بررسی میکند.
«پیراهنهای همیشه»، اثری دیگر از حمیدرضا صدر، مجموعهای از ۷۱تک نگاری ادبی و شاعرانه درباره بازیکنان برجسته فوتبال است. این کتاب به زندگی و حرفه ستارگانی، چون پله، مارادونا، زیدان، مسی و همچنین دو بازیکن ایرانی، ناصر حجازی و همایون بهزادی، میپردازد.
صدر با زبانی جذاب و احساسی، فوتبال را فراتر از یک ورزش، به عنوان پدیدهای فرهنگی و اجتماعی بررسی میکند و حس نوستالژی را در خواننده برمی انگیزد. این اثر ارتباط عمیق بین بازیکن و هوادار را به تصویر میکشد.